Speculaasjes
Nodig:
150 gram boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel zout
10 gram speculaaskruiden = twee afgestreken eetlepels (200 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel melk
50 gram geschaafde amandelen

Bereiding:
De boter met de suiker en het zout romig roeren. Daarna de eetlepel melk er door doen. Het zelfrijzend bakmeel vermengen met de speculaaskruiden. Boven een kom zeven en eerst roeren. Later pas gaan kneden samen met het eerste mengsel. 
Nu het deeg minstens 1 uur laten rusten (beter is het nog om het een dag te laten staan). Daarna het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een lap van ca. 1 cm dik. Hieruit met behulp van vormpjes of gewoon met een mesje koekjes uitsteken.
Een bakblik beboteren en de koekjes erop leggen, dik bestrooid (en een klein beetje ingedrukt) met de geschaafde amandelen. De oven voorverwarmen en daarna het bakblik op de middelste richel van de oven schuiven. Ovenstand: 210°C of gasstand 4½. De baktijd is ongeveer 20 minuten (in de gaten houden). 
Als de koekjes gaar zijn, ze met een pannenkoekmes van de bakplaat nemen en voorzichtig laten afkoelen.

N.B.: Je kunt deze koekjes ook op de traditionele manier bakken op een speculaasplank. Hiervoor de plank eerst bestuiven met rijstebloem (of insmeren met boter), daarna het speculaasdeeg stevig in de figuren drukken en het overtollige deeg wegsnijden met een horizontaal over de plank bewogen scherp mes. Daarna met een klap de plank keren op het aanrecht (of loskloppen) en de koekjes overbrengen op het bakblik. Daarna bestrooien met gesnipperde amandelen en bakken.